Dünya

Emine Erdoğan duyurdu… “Sıfır Atık Vakfı” kuruluyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Turkuvaz Medya Grubu’nun ekonomi dergisi Inbusiness’e röportaj verdi. Inbusiness Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Hülya Güler’e konuşan Emine Erdoğan, küresel bir çevre hareketine dönüşen Sıfır Atık Projesi’nin serüvenini ve hedeflerini anlattı. İşte Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar:

“BİRLİKTE KAZANDIRIZ YA DA HEP BİRLİKTE KAYBEDECEĞİZ”

Sıfır Atık Projesi’nin ülke olarak samimi çabalarımızın bir meyvesi olarak bu noktaya geldiğini görüyorum. Dünyayı kurtarmak bizim elimizde.

İnsanlık olarak ya birlikte kazanacağımız ya da birlikte kaybedeceğimiz bu denklemde bugün eksiksiz ve hızlı bir şekilde harekete geçmeliyiz. Tek amacımız Sıfır Atık hareketini savunmaktı.

“ANADOLU KÜLTÜRÜNÜN KORUNMASI TÜM KAMPANYALARIMIZIN TEMELİDİR”

Her gün çevresel krizlerin sonuçlarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Durumun ciddiyetini görmek için felaket senaryolarına ihtiyacımız yok. Bölgede yaşanan doğal afetler bölgenin yükünü artırmıştır. Darbe ne kadar büyük olursa olsun, umutsuzluğa kapılmamalıyız.

Dünya bize ait. Bu güveni korumak ve sürdürülebilir bir yaşamın temellerini atmak için; adalet ve fırsat eşitliği. Anadolu kültüründe pahalı olan her şeyi koruma eğilimi vardır. Tüm kampanyalarımızın merkezinde mirasımızı koruma motivasyonu vardır.

“4 MİLYON TON SERA GAZI ELEMENTİNDEN KAÇINILDI”

Milyonlarca insanın içme suyuna ulaşamadığı bir dünyada, 3,7 litre suyun tek bir sigara üretmek için kullanılması dünyanın her sorumlu vatandaşını derinden yaralamaktadır. Tüm dünyada sokaklarda ve kıyılarda en yaygın zehirli atık olan sigara izmaritlerinin yok olması 10 yılı buluyor.

Proje kapsamında milyonlarca geri dönüştürülen atık ile 650 milyon ton hammadde tasarrufu sağlanırken, 4 milyon ton sera gazı salınımının önüne geçildi. Amacımız yerel yönetimlerde sıfır atık sistemini kurmak ve işletmek. Bu sayede atık yönetimi kesinlikle hız kazanacak ve her zaman iyileştirilmesi gereken yönler olacaktır. Çünkü sıfır atık hiç bitmeyen bir yolculuktur.

SIFIR ATIK VAKFI KURULDU

Sıfır Atık Projesi ile 2017 yılında yüzde 13 olan geri kazanım oranı bugün yüzde 27,2’ye yükseldi. 2023’teki hedefimiz atıkların %35’ini geri kazanmak. Hiç atığın üretilmediği bir dünyayı hedeflemek elbette büyük bir ideal. İnsanlık gibi bir hedefe maalesef çok yakın değiliz.

Ancak tüketim alışkanlıklarımıza dikkat ederek bugün olduğumuzdan çok daha uygun bir duruma gelebileceğimiz de kesin. Gururla söylüyorum ki; Türkiye olarak hiçbir küresel soruna kayıtsız kalmadığımız gibi çevre sorunlarında da analiz modülü olma kararlılığımızı sürdürüyoruz.

Sivil toplum gönüllüleri ile bu çabayı daha geniş kitlelere yaymak için Sıfır Atık Vakfı kuracağız. Vakfımız bu sesin yankılanmasına katkı sağlayacaktır.

“O MEKTUP HALA BENDE”

Karşılaştığım her projede Türk insanının sorunlar karşısında çözüm üretme yeteneğine hayran kaldım. Fırat Üniversitesi öğrencileri yapay zeka tabanlı atık ayrıştırma sistemini icat etti, bir başka genç girişimci de zeytin çekirdeklerinden biyoplastik üretti.

Bir keresinde altı yaşındaki bir yavru, bana gönderdiği bir mektupta, yediği dondurma çubuklarını çöpe atmayarak bir fotoğraf çerçevesi yaptığını yazmıştı. Çok duygulandım, bu mektubu hala saklıyorum.

GENÇLERİMİZİN GÜCÜNE İHTİYACIMIZ VAR

Plastik atıklardan beyaz eşya modülleri tasarlayan ve üretim fabrikasında yetiştirdiği hayvanların gübrelerinden elde edilen enerjiyi kullanan firmalarımız var. Bütün bu çalışmalar paha biçilemez.

Ben de gençlerin fikir ve kararlılıklarını çok önemsiyorum. İnsanlık olarak iklim değişikliğinin olumsuz etkileriyle mücadelede gençlerimizin parlak zihinlerine ve yüksek güçlerine ihtiyacımız var. Sorunlara doğa dostu çözümler getirilmesine büyük katkı sağlayacaklarına inancım tamdır.

KAYNAK: SABAH – MUHAMMED UZUN

dogansarhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu